Ελληνικά   |   Αγγλικά

ΓΙΑΤΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ;

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Οι εθελοντές χρησιμοποιούν τον χρόνο τους, την ενέργεια και τις ικανότητές τους για να βοηθήσουν μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να κάνουν πράξη όλες εκείνες τις ενέργειες που προσθέτουν αξία στο σύνολο και ωφελούν την κοινωνία.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ, ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ.Είμαστε μία χώρα με ανθρώπους που διαθέτουν ταλέντο και όρεξη για να βοηθήσουν σε πολλούς σημαντικούς τομείς που υπάρχει ανάγκη όπως, το περιβάλλον, τα παιδιά, η οικονομική ανάπτυξη, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Ας έρθουμε κοντά, ας δώσουμε μία ευκαιρία στην αλλαγή.

Προσφέροντας εθελοντικά τον χρόνο σου, μπορείς να δεις τις ικανότητές σου και τις δεξιότητές σου να διευρύνονται σε τομείς που μέχρι σήμερα δεν σου είχε δοθεί η ευκαιρία να έρθεις σε επαφή. Μπορείς να αποκτήσεις σημαντικές κοινωνικές, επικοινωνιακές και επαγγελματικές δεξιότητες μέσω της συνεργασίας σου με ομάδες και νέες πρωτοβουλίες. Μπορείς να αναπτύξεις συναισθήματα που να ενδυναμώσουν άλλες δυναμικές μέσα σου. Το σίγουρο είναι ότι, η επαφή με οποιαδήποτε εθελοντική δράση δεν θα είναι μία αδιάφορη ενέργεια. Και οι τρόποι να προσφέρεις πολλοί : συνοδεία, βοήθεια στο σπίτι, εμψύχωση, πρόληψη, επανένταξη, τηλεφωνική ακρόαση, εξειδικευμένες και επαγγελματικές παροχές, υγειονομικές φροντίδες, ψυχαγωγία, κοινωνική γραμματεία, νομική βοήθεια κ.α. Προσφέροντας σε δράσεις για το κοινωνικό σύνολο, παράλληλα προσφέρεις άμεσα στον εαυτό σου.

Ο εθελοντισμός είναι ένας τρόπος να αυξήσουμε την ενεργό συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων, στη ζωή, την κοινωνία. Οι εθελοντές εντάσσονται στη λειτουργία των υπηρεσιών και των προγραμμάτων των οργανισμών, αναλαμβάνουν εξειδικευμένους ρόλους, συναλλάσσονται με τα υπόλοιπα μέλη του οργανισμού, αναπτύσσουν συνεργασίες. Θεωρούνται συνεργάτες και ενεργά μέλη του οργανισμού και όχι απλά φιλάνθρωποι. Όλοι μας έχουμε αυτή την δυνατότητα, να συμμετέχουμε.

Στην Ελλάδα τα δημοσιευμένα ποσοστά εθελοντισμού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όμως πέρα από την δύσκολη συγκυρία και ίσως εξαιτίας αυτής, τα πράγματα αλλάζουν και αλλάζουν προς το καλύτερο. Ο εθελοντισμός, εκτός από την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, αποτελεί μια στάση ζωής που ενδυναμώνει και δίνει νέο περιεχόμενο στη ζωή των ατόμων. Για τους περισσότερους εθελοντές, ο εθελοντισμός ήταν ‘ότι σημαντικότερο έχουν κάνει’.

Βρες την εθελοντική θέση που σου ταιριάζει και γίνε μέρος της αλλαγής.